dilluns, 30 de desembre del 2013

L'ortografia natural

Es veu que això de l'ortografia natural és un concepte pedagògic que vol dir, més o menys, que s'ensenya als nens que una grafia correspon a un so (no li expliqueu a la Nin allò de ca co cu però ce ci, perquè no li interessen gens les lletres "que ens enganyen"; fins i tot ha agafat tírria a la "e" muda del seu nom) i a partir d'aquí se'ls deixa que escriguin tal com raja sense corregir res. Suposo que hi va aparellat el poc respecte que la Nienke té per l'ordre d'escriptura occidental (és a dir d'esquerra a dreta i de dalt a baix) i que per això els seus textos comencen en un punt aleatori de la pàgina i s'entortolliguen sobre si mateixos com cargols o cal·ligrames futuristes. Una preciositat.

Alguns dels més bonics són fets a llapis i no es veuen prou bé a les fotos, però us en poso un que duc al bolso i també la carta als reis (molt generosament, la Nin ha escrit la de la Lisa, no sé si dictada o enumerant coses que ella també vol).

Que gaudiu de la lectura!

"El meu col·le"
CARTA ALS REIS DE LA NIENKE
Nina, cotxet, rata que faci soroll, pingüí, granota,
cuina de nines, faldilla, violí i nina que es diu Lisa

CARTA ALS REIS DE LA LIS
Panderetes, pilota, cases, osset, dofí, pel·lis, retoladors, ratolí i joguines

Les cartes, per cert, ja estan enviades cap a Orient, o sigui que en pic que toqui Enter les he de fer desaparèixer de l'escriptori ràpidament!

2 comentaris:

  1. sóc fan d'aquestes cartes!! :) la meva neboda també s'hi està estrenant i m'encanta llegir les seves notes!! petons!

    ResponElimina
  2. És fascinant llegir els primers escrtits dels infants, és curiós com utilitza la k en tots els sons c, per ella és el so del seu nom! M'encanta!!!!

    ResponElimina